Wino Muscat – co warto o nim wiedzieć?

Wino Muscat – co warto o nim wiedzieć?

Podobnie jak w przypadku wielu innych odmian winogron, historia wina Muscat zaczyna się we Francji – a dokładniej w rodzinie winogron Muscat Blanc à Petits Grains. Te małe winogrona rosną w południowej Dolinie Rodanu we Francji i zyskały one popularność wśród winiarzy w latach 90-tych. Winogrona Muscat Blanc à Petits Grains są spokrewnione z tymi używanymi do produkcji win takich jak Moscato d’Asti z Włoch, Grüner Veltliner z Austrii, Rutherglen Moscato z Australii czy Vin de Constance z RPA.

Niektórzy uważają, że winorośl Muscat Blanc à Petits Grains została przywieziona przez Rzymian z Włoch do Francji 2000 lat temu. Druga teoria mówi o przywiezieniu jej przez Greków z ich winnic w pobliżu Morza Śródziemnego. Te małe winogrona są jasnobrązowe, różowe lub czerwone i są również używane do produkcji rodzynek. W przeciwieństwie do wielu innych słodkich winogron, które są zbierane późno, winogrona Muscat są często zbierane jako pierwsze w sezonie.

Sprawdź wina wytrawne w ofercie sklepu wybieramwino.pl

Jak smakuje wino Muscat?

Wina Muscat mają zazwyczaj niską kwasowość, zawartość taniny i alkohol. Słodycz określa się jako „czystą do syropowej”. Wiele osób twierdzi, że wino Muscat jest tym, które w smaku najbardziej przypomina winogrona. Jego smak jest łatwy do rozpoznania, nawet dla amatorów. Wyraźnie wyczuwalne są owoce tropikalne i kwiaty.

Do czego podawać Muscat?

Ten rodzaj wina doskonale pasuje do wielu różnych typów dań, od przystawek po dania główne. Przykładowe dobre połączenia Muscatu z potrawami to:

Sery: Z owocowymi, kwiatowymi aromatami dobrego Muscatu, ostre i mocne sery (średnie i twarde) komponują się rewelacyjnie. Zarówno z mleka krowiego, jak i owczego.

Pikantne potrawy: Słodkie, kwiatowe nuty wina Muscat doskonale komponują się z pikantnymi potrawami. Zarówno indyjskich, jak i tajskich. Spróbuj tych połączeń, a pokochasz sposób, w jaki Muscat wydobywa te pikantne, bogate smaki i aromaty potraw ze wschodu.

Desery: Muscat sprawdzi się również dobrze jako wino deserowe. Bez znaczenia czy podasz je do pieczonej szarlotki, czy lodów waniliowych. Muscat dobrze komponuje się też z czekoladą, wiśniami, malinami i jeżynami. Sprawdzi się więc doskonale, jeśli planujesz na koniec spotkania uraczyć gości praktycznie dowolnymi słodkościami.

Mięsa, do których pasuje Muscat:

  • kurczak
  • indyk
  • kaczka
  • polędwica wieprzowa

Ryby i owoce morza:

  • krewetki
  • krab
  • homar
  • halibut
  • dorsz

Przyprawy i zioła

  • cynamon
  • imbir
  • galangal
  • bazylia
  • mięta
  • kardamon
  • papryka chili
  • pieprz cayenne
  • goździki
  • kolendra

    Warzywa:
  • marchew
  • seler,
  • koper włoski,
  • tofu,
  • czerwona i żółta papryka

Jakich Muscatów warto spróbować?

Niezależnie od tego, na jakie wino masz ochotę. Dobrze dobrany Muscat powinien spełnić oczekiwania Twojego podniebienia.

Jeśli przemawiają do ciebie aromaty białych kwiatów i letnich owoców, zdecyduj się na półsłodkie „Mołdawska Winnica Muscat Semi Sweet”.

Gdy planujesz podać ciasto lub lody na deser w ciepły wakacyjny dzień to dokonałym wyborem będzie Borogavi Musacat. Wyczuwalne nuty brzoskwini i doskonały balans pomiędzy słodkością i kwasowością spotęgują doznania podczas jedzenia deseru.

Do ryb i białego mięsa dobrze sprawdzi się wytrawny Muscat w stylu Feteasca Alba & Muscat. Butelka tego trunku sprawdzi się doskonale również do pikantnych dań z kuchni wschodniej.

Gdzie znaleźć bogatą ofertę tych trunków? W wybieramwino.pl znajdziesz bogatą ofertę win w kategorii Muscat. Masz wówczas pewność szybkiej dostawy i gwarancję otrzymania produktów najwyższej jakości.

Materiał Partnera