Wino Muscat – co warto o nim wiedzieć?
Podobnie jak w przypadku wielu innych odmian winogron, historia wina Muscat zaczyna się we Francji – a dokładniej w rodzinie winogron Muscat Blanc à Petits Grains. Te małe winogrona rosną w południowej Dolinie Rodanu we Francji i zyskały one popularność wśród winiarzy w latach 90-tych. Winogrona Muscat Blanc à Petits Grains są spokrewnione z tymi używanymi do produkcji win takich jak Moscato d’Asti z Włoch, Grüner Veltliner z Austrii, Rutherglen Moscato z Australii czy Vin de Constance z RPA.
Niektórzy uważają, że winorośl Muscat Blanc à Petits Grains została przywieziona przez Rzymian z Włoch do Francji 2000 lat temu. Druga teoria mówi o przywiezieniu jej przez Greków z ich winnic w pobliżu Morza Śródziemnego. Te małe winogrona są jasnobrązowe, różowe lub czerwone i są również używane do produkcji rodzynek. W przeciwieństwie do wielu innych słodkich winogron, które są zbierane późno, winogrona Muscat są często zbierane jako pierwsze w sezonie.
Sprawdź wina wytrawne w ofercie sklepu wybieramwino.pl
Jak smakuje wino Muscat?
Wina Muscat mają zazwyczaj niską kwasowość, zawartość taniny i alkohol. Słodycz określa się jako „czystą do syropowej”. Wiele osób twierdzi, że wino Muscat jest tym, które w smaku najbardziej przypomina winogrona. Jego smak jest łatwy do rozpoznania, nawet dla amatorów. Wyraźnie wyczuwalne są owoce tropikalne i kwiaty.
Do czego podawać Muscat?
Ten rodzaj wina doskonale pasuje do wielu różnych typów dań, od przystawek po dania główne. Przykładowe dobre połączenia Muscatu z potrawami to:
Sery: Z owocowymi, kwiatowymi aromatami dobrego Muscatu, ostre i mocne sery (średnie i twarde) komponują się rewelacyjnie. Zarówno z mleka krowiego, jak i owczego.
Pikantne potrawy: Słodkie, kwiatowe nuty wina Muscat doskonale komponują się z pikantnymi potrawami. Zarówno indyjskich, jak i tajskich. Spróbuj tych połączeń, a pokochasz sposób, w jaki Muscat wydobywa te pikantne, bogate smaki i aromaty potraw ze wschodu.
Desery: Muscat sprawdzi się również dobrze jako wino deserowe. Bez znaczenia czy podasz je do pieczonej szarlotki, czy lodów waniliowych. Muscat dobrze komponuje się też z czekoladą, wiśniami, malinami i jeżynami. Sprawdzi się więc doskonale, jeśli planujesz na koniec spotkania uraczyć gości praktycznie dowolnymi słodkościami.
Mięsa, do których pasuje Muscat:
- kurczak
- indyk
- kaczka
- polędwica wieprzowa
Ryby i owoce morza:
- krewetki
- krab
- homar
- halibut
- dorsz
Przyprawy i zioła
- cynamon
- imbir
- galangal
- bazylia
- mięta
- kardamon
- papryka chili
- pieprz cayenne
- goździki
- kolendra
Warzywa:
- marchew
- seler,
- koper włoski,
- tofu,
- czerwona i żółta papryka
Jakich Muscatów warto spróbować?
Niezależnie od tego, na jakie wino masz ochotę. Dobrze dobrany Muscat powinien spełnić oczekiwania Twojego podniebienia.
Jeśli przemawiają do ciebie aromaty białych kwiatów i letnich owoców, zdecyduj się na półsłodkie „Mołdawska Winnica Muscat Semi Sweet”.
Gdy planujesz podać ciasto lub lody na deser w ciepły wakacyjny dzień to dokonałym wyborem będzie Borogavi Musacat. Wyczuwalne nuty brzoskwini i doskonały balans pomiędzy słodkością i kwasowością spotęgują doznania podczas jedzenia deseru.
Do ryb i białego mięsa dobrze sprawdzi się wytrawny Muscat w stylu Feteasca Alba & Muscat. Butelka tego trunku sprawdzi się doskonale również do pikantnych dań z kuchni wschodniej.
Gdzie znaleźć bogatą ofertę tych trunków? W wybieramwino.pl znajdziesz bogatą ofertę win w kategorii Muscat. Masz wówczas pewność szybkiej dostawy i gwarancję otrzymania produktów najwyższej jakości.
Materiał Partnera